“Det krävs mycket energi för att producera och frakta mat. Energi som förbrukas helt i onödan när maten slängs. Nedan hittar du matvaror som ofta slängs. Testa och se hur mycket energi du slösar bort”

Energislösaren
Dra och släpp matvarorna i sopkärlet och se hur länge lampan lyser. Välj bland matvarorna i listan och se hur länge lampan lyser.1 litet äpple (125 g)
1/2 apelsin (110 g)
1/4 klase vindruvor (125 g)
1 litet russinpaket (45 g)
1/2 banan (105 g)
Frukt på burk, 1/2 burk (115 g)
Apelsinjuice, 1 glas (2 dl)
Äppeljuice, 1 glas (2 dl)
Fryst kyckling, 1 port. (125 g)
Färsk kyckling, 1 port. (125 g)
Morot (70 g)
Vitkål (1/20 dels-huvud)
Bröd lokalt, 1-2 skivor (50 g)
Bröd import, 1-2 skivor (50 g)
Potatis, 1 port. (200 g)
Potatismos, 1 port. (200 g)
Pommes frites, 1 port. (125 g)
Mjölk, 1 glas (2 dl)
Grädde (0, 25 dl)
Yoghurt, 1 port. (2 dl)
Ost, 1 stor skiva (15 g)
Ägg, 2 st (100 g)
Glass, 1 port. (100 g)
Müsli, 1 port. (1 dl)
Havreflingor, 1 port. (1 dl)
Havregröt, 1 port. (275 g)
Rostade flingor, 1 port. (2 dl)
Torsk, 1 port. (130 g)
Sill, 1 port. (125 g)
Tonfisk, 1 port. (125 g)
Lax, 1 port. (125 g)
Sockerkaka, 1 skiva (50 g)
Kaffebröd, liten bulle (60 g)
1 kaka (30 g)
Lamm, 1 port. (125 g)
Fläsk, 1 port. (125 g)
Korv, 1 port. (130 g)
Biff, 1 port. (130 g)
Broccoli, 3 - 4 buketter (70 g)
Ärtor, 1 - 1,5 dl (70 g)
Ärtor Europa, 1 - 1,5 dl (70 g)
Tomater från växthus (70 g)
Tomater från Europa (70 g)
Ris, 1 port. (180 g)
Pasta, 1 port. (175 g)
Färsk pasta, 1 port. (213 g)
Cous cous, 1 port. (200 g)


0
tim


Lampan kan lysa i totalt 0 timmar!
Som du förstår finns det mycket energi att spara. Låt oss då se hur vi kan ta hand om maten bättre. Vi har samlat några förslag som vi vill tipsa om.

Lär dig om matens hållbarhet

Laga klimatsmarta maträtter

Handla dina råvaror efter säsong

“Dina matvaror håller oftast längre än du tror om du förvarar dem rätt. Undvik att kasta ut dem för tidigt. Bläddra bland varorna nedan så får du bra tips om förvaring och hållbarhet”
Hållbarhetstips

















TIPS!
Rena händer
och redskap
förlänger
hållbarheten.

Bröd och bakverk
Fett härsknar även i frysen, därför har bakverk kortare hållbarhet än t.ex. vetebullar
Generella hållbarhetstider i frysen:
Matbröd: 12 mån
Vetebröd: 6 mån
Finare bakverk: 3 mån
Wienerbröd: 3 mån
Tårtor: 1 mån
Kött och Fisk
Kött och fisk som exponeras för syre kan frysbrännas. Syre får även fett att härskna snabbare. Använd därför lufttäta fryspåsar och håll varorna i en obruten kylkedja för maximal hållbarhet.
Generella hållbarhetstider i frysen:
Kött, magert: 8-12 mån
Fläskkött: 4-6 mån
Kött, fett: 6 mån
Köttfärs: 3 mån
Fisk, mager: 6-12 mån
Fisk, fet: 2-3 mån
Bär och grönt
Frukt och bär kan lagras upptill ett år i frysen. De får bäst hållbarhet om man fryser dem lättsockrade eller i sockerlag.
Grönsaker får längre hållbarhet om de förvälls före infrysning. Du förväller genom att lägga grönsakerna i kokande vatten under några minuter.
Mejeriprodukter
Förpacka alltid mejerivaror väl för att undvika att de tar smak av sina smakrika matgrannar. När en mejeriprodukt närmar sig sitt bäst före-datum, kan den med fördel frysas in. De håller upp till tre månader i frysen.
Grädde och mjölk kan sedan användas till bakning eller matlagning. Ost kan man riva och använda i gratäng eller paj. Om man vill vispa grädde som legat i frysen måste den tinas långsamt, annars försämras vispegenskaperna.
Glass som fryses efter upptining kristalliseras, vilket försämrar smaken och glassen hamnar därför ofta i soppåsen. Även om glassen inte börjat smälta kan iskristaller bildas p.g.a. kondens. Ta därför bara fram den mängd glass som ni beräknar går åt.
Rotfrukter
Rotfrukter andas och för att inte torka ut ut ska de förvaras svalt, mörkt och i hög luftfuktighet. Därför är det bra att behålla dem i plastpåsen när de läggs i kylen.
Kvalitén på potatis sjunker om den förvaras under +5 grader C.
På vintern ligger morot, palsternacka, potatis och även lök i "dvala", de andas mindre och torkar inte ut lika snabbt som på sommaren.
Dofter som smittar
Mat med stark doft avger smak och doft. Det gäller bl.a. dill, vällagrade ostar och uppskuren lök. Rökt mat har också den egenheten. Med en tät förpackning löser man enkelt problemet.
Köttfärs
Köttfärs är mycket känsligt och ska förvaras i högst 4 grader C. Om du tillagar köttfärsen får den längre hållbarhet.
Smörgåspålägg
Rökta och saltade charkvaror har längre hållbarhet än kokta.
Leverpastej är extra känslig och ska förvaras så kort tid som möjligt utanför kylskåpet. Om brödsmulor hamnar i leverpastejspaketet kan hållbarheten förkortas.
Även om hårdost angrips av mögel går den att rädda. Ta bara bort möglet och ytterligare en centimeter runt angreppet. När osten nästan är slut och förvandlas till en skidbacke, kan den rivas och frysas in i upp till tre månader. Den rivna osten kan sedan användas i paj eller gratäng.
Grönsaker
Grönsaker trivs där det är svalt och fuktigt, med undantag för tomater som håller och smakar bäst om de förvaras i rumstemperatur. En öppnad salladspåse håller en till två dagar i kylen. Pressa ut luften ur påsen och förslut väl för maximal hållbarhet.
Tomater ska inte ligga nära andra grönsaker eftersom de avger en gas som påskyndar mognadsprocessen. Den egenheten har även frukter som t.ex. äpple, banan, plommon, päron och melon.
Juice
Juice kan jäsa om den står framme för varmt, gäller särskilt färskpressad juice. Förvara juice i kylskåpet, men helst inte i kylskåpsdörren som är kylens varmaste plats. Öppnat juicepaket håller tre till fem dagar.
Ägg
Kokta ägg får längre hållbarhet om de förvaras med skalet på. Om råa ägg har en spricka i skalet kan luft ha trängt in och förkortat äggets hållbarhet.
Frukt
Bananer och exotiska frukter är känsliga för kyla och har inget i kylskåpet att göra. Dessutom får de mer smak om de förvaras rumstempererat.
Äpplen, päron, vindruvor och kiwi håller sig dock fräscha längre om de ligger i kylskåpet.
Matrester
Kokt pasta och potatis håller minst två dagar om de snabbt kyls ned.
När mat svalnar av sig själv kan bakterier växa till och förkorta hållbarheten. Enstaka portioner kan ställas direkt i kylskåpet.
Större mängder mat är energikrävande att kyla ned och kylskåpets temperatur kan stiga någon grad, vilket påverkar känsliga livsmedel. Stora mängder mat kyls bäst i ett kallt vattenbad.
Fisk och skaldjur
Fisk är känsligt och ska inte konsumeras efter sista förbrukningsdag, eller om ögonen är grumliga och gälarna inte är klarröda. Ett tumavtryck på fiskens skinn visar om den är dålig. Om avtrycket stannar kvar är fisken gammal.
Öppnade kaviar- och sillburkar håller ca tre dagar i kylskåpet. Skaldjur i lake håller endast ett dygn efter öppnandet, men kan frysas in utan laken.
Burkar
Pesto håller sig fräsch om den är täckt med olja. Om peston börjar bli torr går det bra att fylla på med extra olja.
Sylt med minst 500g socker per kilo bär eller mos, håller längre än lättsockrad sylt och kan konsumeras efter ett mögelangrepp, om möglet avlägsnas med god marginal. Lättsockrad sylt som möglar bör dock kasseras.
Använd bestick (rena) i olivburken, om man fingrar på oliverna kan bakterier förkorta hållbarheten.
Olja och Vinäger
Även om det är trevligt och praktiskt med en flaska matolja och balsamvinäger vid spisen, mår de bäst av att förvaras mörkt och svalt. Fettet i oljan kan annars oxidera och härskna lättare.
Ultimata platsen för olja är i svalen. Om olja står för kallt kan den stelna och små moln bildas. Det är ofarligt och oljan återfår sin vanliga karaktär om man ställer den i rumstemperatur en stund före användning.
Flaskor och tuber
Även om matvaror förvaras rumstempererat i butik, ska de stå i kylskåpet när förpackningen har öppnats och exponerats för syre. Det gäller bl.a. ketchup, senap och majonnäs.
Syre kan angripa topplagret i tublagret i tubförpackningar. Tuben behöver inte kastas. Spritsa bara ut några centimeter tills innehållet ser fräscht ut.

TIPS!
Rena händer
och redskap
förlänger
hållbarheten.

Hållbarhet i frysen
Hållbarhetstiderna är generella och påverkas bl.a. av hur väl maten förpackas. Mat blir inte skadlig om den passerar hållbarhets i frysen.
Smak och konsistens försämras dock samtidigt som näringsvärdet sjunker.
I frysen avstannar tillväxten av bakterier. De dör inte utan kan fortsätta att leva när maten har tinat.
Grönsaker, 12 mån
Svamp, 12 mån
Bär, 12 mån
Kött, magert, 8-12 mån
Fläskkött, 4-6 mån
Kött, fett, 6 mån
Köttfärs, 3 mån
Fisk, mager, 6-12 mån
Fisk, fet, 2-3 mån
Matbröd, 12 mån
Vetebröd, 6 mån
Finare bakverk, 3 mån
Wienerbröd, 3 mån
Tårtor, 1 mån

Bäst före-datum
Bäst före-datum är ett riktmärke man bör hålla sig till. Varan ska hålla ytterligare en tid om man förvarar den på rätt sätt och i obruten förpackning.
Om varan luktar normalt och ser bra ut är det inget fel på den.
Färsk fisk, köttfärs och kyckling är känsliga matvaror, märkta med sista förbrukningsdag och ska inte konsumeras efter utsatt datum.

"Vi har skapat recept åt dig som bygger på rester och på matvaror med lång hållbarhet du alltid kan ha hemma. Bläddra igenom recepten nedan och låt dig inspireras!”

"Vi har tagit fram en säsongskalender som visar vilka svenska grönsaker och frukter som är i säsong just nu. Följer du säsongen är det lättare att köpa närproducerat och mat som håller bättre. Gott är det också."
Säsongskalendern




Höst
Oktober - NovemberSommar
Juli - SeptemberVår
April - JuniVinter
Januari - MarsMed en säsongskalender på väggen är det lättare att följa med.
Bara att skriva ut och rama in.